karina-001

Vad är yoga: tips för nybörjare

Yoga representerar en uråldrig praxis för att uppnå helhet både i träning och liv. Innehållet består av asanas (övningar), andningstekniker och meditationer (passiva och aktiva), vilket ger en heltäckande utveckling av individen genom kropp, sinne och känslor. Även om yoga ursprungligen är en andlig disciplin, intar andligheten en mindre roll i större städer. Många tekniker anpassas till elevernas behov, och fokus läggs på arbete med kropp och andning.

Fördelar med Yoga

Yoga bidrar till att:

  • Förbättra koncentrationen, utveckla motståndskraft mot stress och öva på att sakta ned livets tempo;
  • Återställa den emotionella balansen och lugna sinnet;
  • “Uppdatera” kroppen och reglera hormonbalansen;
  • Förbättra sömnkvaliteten;
  • Stärka fysisk hälsa (styrka, flexibilitet, balans).

Idag finns det många skolor, lärare och inriktningar inom yoga över hela världen. Vissa håller sig trogna traditionella undervisningsmetoder, medan andra integrerar nya och gamla tekniker för att tillgodose alla inom yoga. Yoga är tillgängligt för alla, oavsett ålder, kön, tro eller fysisk förberedelse. Det är dock inte sport eller träning på det konventionella sättet; här finns ingen anledning att sätta upp mål eller tävla. Det är en personlig praxis, även när den utförs i grupp.

Det hektiska tempot i livet, mängden uppgifter och överflödet av information bidrar till självdestruktion, stress, spänningar, blockeringar och stelhet i kroppen. Vi rör oss för lite, sover dåligt, äter på språng och vet inte hur man slappnar av. Yoga är ett verktyg för självrening på alla nivåer, för självreglering och självdisciplin.

Yoga för Nybörjare: Instruktioner

Praktiken måste anpassas till ditt liv. För att uppnå detta mål måste du klargöra några saker.

Ditt Mål – Beskriv Resultatet Yoga är en koncis och djup praxis. Din upplevelse kommer att bero på dina frågor och förväntningar. För att undvika besvikelser måste du förstå vad du vill och vilka uppgifter du vill lösa nu. Om du till exempel vill lägga till mer rörelse i ditt liv, få mer energi, strama upp kroppen och passa in i fjolårets jeans, behöver du inte gå på lektioner med en överväldigande esoterisk inriktning där alla talar sanskrit, sjunger mantran och virvlar runt i extas för att förena sig med sin “sanna” natur.

Bestäm vad du vill uppnå: vill du röra dig? Slappna av? Återhämta dig? Förbättra hållningen? Lära dig meditationstekniker? Fylla på energireserverna? Förbereda kroppen för graviditet? Lära känna dig själv? Utveckla nya, mer stabila egenskaper? Tappa några kilon eller bli av med spänningar i kroppen? Hitta styrka och energi för att förändra något i dig själv? Medvetenhet innan träningen hjälper dig att uppnå önskat resultat.

Riktning – Välj Praktik Vilken typ av övning passar dig temperamentmässigt: statisk (Hatha-yoga) eller dynamisk (Vinyasa-yoga)? Vad ligger närmast ditt hjärta: esoterik (Kundalini-yoga), gamla traditioner (Ashtanga-vinyasa yoga), moderna unga stilar (INNER YOGA), fitness-yoga (Bikram-yoga)? Vad prioriteras just nu: börja stärka kroppen och sinnet (Hatha-yoga, Ashtanga-yoga, Vinyasa-yoga), terapeutisk aspekt (Yogaterapi), specialkurser (klasser för gravida, barnyoga, yoga för kvinnor), personlig utveckling (psykologisk yoga – PSY-metodik), aktiva meditationer (Osho-praktiker), göra “rätt” (Iyengar-yoga)?

Plats – Välj Plats Välj en studio nära ditt arbete, hem eller där du oftast befinner dig. Praktiken bör passa in i ditt livs rytm och inte ändra det. Bedöm studion efter avstånd, hur man tar sig dit, transportalternativ, estetik, komfort och atmosfär.

Priser – Välj Kategori Det är inte värt att lockas av kampanjer och börja där det blir för dyrt att fortsätta träna. En engångsrabatt för att bekanta sig med praxis är maximalt. Kontinuitet är viktig i träningen – du kan välja en studio eller klubb i rätt priskategori.

Tid – Välj Schema I varje fitnessklubb eller yogastudio finns ett schema för lektioner: enligt yogastilar, svårighetsnivåer, erfarenhet eller specifika lärare, ibland också enligt pris. Följ vad som är bekvämt för dig – om du gillar att träna på morgonen och din tid tillåter det, leta efter en studio med morgonpraxis. Du kan träna på kvällen och på helgerna – huvudsaken är att förstå när det är bekvämt för dig att gå på lektion.

Ignorera inte allmänna rekommendationer (“det är bättre att träna yoga på morgonen, på kvällarna är grupperna överfulla, musklerna svarar bättre när de redan är uppvärmda, det finns rabatter på dagtid”) och lyssna på dig själv: det är inte nödvändigt att skynda dig till en träning som inte passar in i ditt schema – det kommer bara att öka obehaget.

Att börja något nytt är stressande. Därför är en viktig regel för yoga: stressa inte, sträva inte efter perfektion och skjut inte upp första lektionen till imorgon – om du spenderar tid och resurser på förberedelser kan du förlora motivationen. Det finns ingen “rätt tid”, “bästa form”, “mest kunniga lärare” och “optimal träning” – det är bara ett försök att fly från svårigheter.

Information – Ställ Frågor För att inte känna sig vilse i det nya sammanhanget och undvika att känna sig som en “outsider”, förbered dig genom att googla allmän information, ringa yogastudion och fråga om allt som oroar dig. Till exempel, här på YogaHome praktiserar alla administratörer yoga. Efter det – fråga lärarna (efter lektionen): vad finns det? Schema? Hur ofta ska jag gå? Vad ska jag göra mellan träningarna? Det finns inga dumma frågor.

Första Stegen – Gå på Lektion Om du är osäker, ta reda på om det finns introduktionslektioner på den studio du har valt – ibland är de gratis. Om du bestämmer dig, registrera dig för en lektion per telefon eller via webbplatsen.

Hur Man Förbereder Sig för Yoga Mat och Vatten Innan du börjar kan du dricka vatten, men det är bättre att inte äta på 2-3 timmar.

Kläder De bör “andas” och inte begränsa rörelsen. Det kan vara lösa byxor och en t-shirt, en jumpsuit nära kroppen eller en klassisk fitness-uppsättning: leggings och en sporttop. Det viktigaste är att du känner dig bekväm. Yoga utförs barfota, men om du fryser, ta med dig strumpor.

Leave Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *